loading...
تحقیق آماده
مجید عباس زاده بازدید : 106 چهارشنبه 25 دی 1392 نظرات (0)

آشنایی با ورزش هندبال :

هندبال ورزشی با آهنگ تند می باشد، که در آن بازیکنان دو تیم هفت نفره ( ۶ بازیکن و ۱ دروازه‌بان در هر تیم ) شرکت دارند. این بازیکنان از یک توپ کوچک برای پاس، پرتاب و دریبل استفاده می کنند و تلاش می کنند که بیشتر از تیم روبرو امتیاز بدست آورند. در این ورزش هدف وارد کردن توپ به دروازه حریف است و تیمی که گل‌های بیشتری زده است برنده است. هندبال شبیه فوتبال است با این تفاوت که بجای پا از دست برای انتقال توپ استفاده می‌شود. این بازی حوالی سال ۱۹۲۰ ایجاد شد.

 

دوره‌های زمانی بازی هندبال :

در بازی استاندارد برای افراد بالای 16 سال، در دو نیمه 30 دقیقه ای و یک زمان استراحت 10 دقیقه ای میان این دو نیمه برگزار می شود. برای افراد 12 تا 16 سال، در دو نیمه 25 دقیقه ای و یک زمان استراحت 10 دقیقه ای میان این دو نیمه برگزار می شود. برای افراد 8 تا 12 سال، در دو نیمه 20 دقیقه ای و یک زمان استراحت 10 دقیقه ای میان این دو نیمه برگزار می شود.

 

اندازه توپ هندبال :

سایز III : در بازی مردان، بزرگتر از 16 سال: محیط توپ هندبال 58 تا 60 سانتیمتر و وزن آن 425 تا 475 گرم است.

سایز II : در بازی زنان، پسران نوجوان بین 12 تا 16 سال و دختران بزرگتر از 14 سال : محیط توپ هندبال 54 تا 56 سانتیمتر و وزن آن 325 تا 375 گرم است.

سایز I : خردسالان بزرگتر از 8 سال: محیط توپ 290 تا 330 و وزن توپ 50 تا 52 گرم است.

زمین بازی هندبال داخل سالن :

زمین بازی یک مستطیل در اندازه 40 متر در 30 متر است. منطقه ایمنی پیرامون زمین دست کم 1 متر از خط‌های طولی زمین فاصله دارد و در قسمت خط گل نیز 2 متر دورتر از خط گل می باشد. پهنای خط کشی زمین بازی، در هندبال 5 سانتیمتر می‌باشد اما خط کشی میان دو تیر یک دروازه 8 سانتیمتر پهنا دار.

جستارهای وابسته :

هندبالساحلی

هندبال در چمن

تاریخچه هندبال

 

مقدمه :

 ورود ورزش هندبال به کشور که مربوط به دهه های اخیر می باشد نسبت به سایر رشته ها از گسترش خوبی برخوردار بوده است این رشته در همان اوایل بخاطر سادگی و جذابیتش بعنوان یک ورزش آموزشگاهی مورد توجه دانش آموزان پسر و دختر قرار گرفت. بطوریکه بزودی دامنه توسعه آن به رده های سنی دیگر گسترش یافت. در طول این مدت که حدود 30 سال می شود افراد زیادی به شکلهای مختلف برای شناسائی – دوام و رونق آن تلاش کرده اند که ذکر اسامی تمامی آنها در محدوده این تحقیق نمی گنجد. تجربه نشان داده تلاش و خدمات افراد به خاطر اینکه بیشتر جنبه تجربی و شخصی دارند و مکتوب نیستند .بعد از مدتی فراموش و یا بطور کلی از یاد می روند. در صورتیکه ثبت رویدادها و وقایع علمی و تحقیقی بصورت تألیف ترجمه ، مقاله ، فیلم ، اسلاید... ماندگار و قابل استفاده هستند و بسادگی قابل دسترسی ومراجعه می باشند بطوریکه می توان از کم و کیف کارها ی انجام شده مطلع شد با این دیدگاه در فصل دوم کوشش می شود به پیدایش ورزش هندبال در دنیا و سیر تحول و رواج آن ، وکشورهایی که درتوسعه و گسترش هندبال بشکل مدرن امروزی نقش داشته اند، اشاره گردد.

همچنین به تاریخچه هندبال درایران و روند پیدایش و توسعه آن پرداخته می شود درقسمت بعد عناوین نوشتاری که در ورزش هندبال کشور تا کنون بصورت تألیف – تحقیق – ترجمه و مقاله انجام گرفته است معرفی می شوند. در پایان این فصل به تحقیقات ویژه عنوان تحقیق که در دسترس بوده اشاره و نتیجه گیری می گردد. 


·اطلاعات عمومی:

هندبال یک بازی تیمی است که اساس آن با اقتباس از بازی فوتبال پایه ریزی گردیده و نحوه ترکیب تیم و حتی تعیین فصلهای مناسب برای مسابقات بر مبنای بازی فوتبال تنظیم شده است. در این بازی هر تیم سعی می‌کند توپ را با دست به دروازه تیم مقابل پرتاب کند و در عین حال از دروازه خود در مقابل حملات تیم مقابل دفاع نماید . هر تیم دارای 10 بازیکن و دو دروازه بان است که در داخل زمین فقط 6 بازیکن و یک دروازه بان بازی می‌کنند . بازیکنان از تکنیکهای مختلف در جهت پاس دادن توپ به یکدیگر و شوت کردن آن و یا انجام انواع حمله و ضد حمله استفاده می‌کنند و با سد نمودن راه بازیکنان تیم مقابل ، مانع موفقیت آن تیم می‌گردند. بازی هندبال در فضای باز توسط دو تیم که هر تیم از 11 بازیکن تشکیل شده است ، انجام می‌گیرد .با توجه به استقبال جوانان از این رشته ورزشی ، پیش بینی حداقل 1000 نفر تماشاچی در سالنهای هندبال توصیه می‌شود . تماشاچیان در این سالنها در دو سمت طولی سالن استقرار می‌یابند و حداقل فاصله آنها از خطوط اطراف زمین باید 2 متر در نظر گرفته شود .

 

هندبال که به مادر ورزش های توپی شهرت دارد به اشکال زیر بازی می شود:

 1. هندبال هفت نفره

 2. مینی هندبال

 3. هندبال نشسته

 4. هندبال با ویلچر

 5. هندبال ساحلی

 

 تجهیزات مورد نیاز :

 - توپ : توپ هندبال کره‌ای شکل و یک رنگ بوده و از جنس چرم طبیعی و یا مصنوعی است . سطح توپ نباید برق و لیز باشد . محیط توپ برای مردان 58 الی 60 سانتیمتر و وزن آن 425 الی 475 گرم می‌باشد . در بازیهای زنان محیط توپ 54 الی 56 سانتیمتر و وزن آن 325 الی 400 گرم است .

 

قوانین کلی هندبال :

 1- بازی هندبال توسط دو تیم و در یك تیم رسمی ، هندبال با 12 نفر بازیكن انجام می شود .

2- زمین هندبال دارای 40 متر طول و 20 متر عرض می باشد و در هر نیمه از زمین یك دروازه وجود دارد .

 3- وقت بازی برای بازیكنان زن و مرد 16 سال به بالا عبارت است از دو نیمه 30 دقیقه ای با 10 دقیقه استراحت بین آن .

4- هدف از انجام این بازی عبور دادن توپ از خط دروازه با استفاده از شوت كه با رعایت قوانین مربوط توسط دستها انجام می شود ، می باشد .

5- توپ را می توان با پاسهای مختلف ( بالای سر ، سینه و ...) ، دریبل ، سه گام و ....... با رعایت قوانین در زمین حركت داد تا منجر به زدن گل شود ، هر گل در این بازی یك امتیاز محسوب می شود .

 

فواید اختصاصی هندبال:

 1- اجزای آمادگیهای جسمانی مثل : سرعت ، قدرت ، استقامت ، چابكی و انعطاف پذیری در این رشته ورزشی در حد مطلوب پرورش می یابند .

2- دررشته هندبال آمادگیهای روانی و خلاقیت افزایش یافته و قوه ادراك و تصمیم گیری را در فرد در یك سطح بسیار بالا افزایش می دهد .

3- بازی با توپ و استفاده از تكنیكهای پیشرفته دراین رشته باعث می شود كه در اغلب اوقات بازیكنان ، لذت موفقیت را در اجرای این مهارت احساس می كنند .

4- سرعتی كه لازمه موقیت در بازی هندبال است سبب ازدیاد سرعت عمل وعكس العمل در بازیكن می شود .

5- ورزش هندبال سبب تقویت عوامل روانی مطلوب مانند : اعتماد به نفس ، تمركز ، توجه و خود شكوفایی می شود .

6- باعث كسب نشاط وشادابی در فرد می شود .

 

تاریخچه هندبال در ایران:

 در سال 1344 شمسی ((دكتر علی محمد امیرتاش )) پس از پایان تحصیلات دوره لیسانس در رشته تربیت بدنی و ورزش از كشور فرانسه به ایران مراجعت كرده و گفتگو ها و اقدامات اولیه را جهت تاسیس فدراسیون هندبال ایران از طریق كمیته ملی المپیك شروع نمود.

{گویا در کنار این فعالیت در ارتش هم گروهی هندبال 11 نفره را می شناخته اند . که آن را بصورت تفریحی و برای آمادگی جسمانی سربازان انجام می داده اند.}

 مدارك لازم نیز از فدراسیون بین المللی هندبال گرفته شد تا از این طریق ، مقدمات پیدایش ورزش هندبال هفت نفره در ایران فراهم شود. اما با تغییرات اداری در یك سال بعد ، در جلسه كنگره روسای تربیت بدنی و مدیران فنی استان ها و فرمانداری های كل ایران كه هم زمان با برگزاری مسابقات ورزشی آموزشگاه های كشور در خرداد ماه سال 1345 در شیراز تشكیل شد ، (( دكتر امیرتاش )) طی شرح مبسوطی ، تصویب و اجرای هندبال در آموزشگاه های كشور را به كنگره پیشنهاد كرد ، لیكن به علت آشنا نبودن شركت كنندگان در كنگره با ورزش هندبال ، متاسفانه این پیشنهاد به تصویب نرسید و بررسی بیشتر درباره آن به آینده موكول شد.در سال 1347، تغییرات و سازماندهی جدیدی در اداره كل تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش پدید آمد كه تصویب بازی هندبال را همانند یكی از ورزش های رسمی آموزشگاه های كشورممكن ساخت.

مسئولان وقت كه از افراد با تجربه بودند و با ورزش های جدید نیز آشنایی داشتند، این پیشنهاد را با احتیاط و به طور غیر رسمی پذیرفتند ، و بنا شد (( دكتر امیرتاش )) برای آزمایش ، دو تیم در دبیرستان البرز تهران تشكیل و تمرین دهد تا بتواند ورزش هندبال را در عمل به روسای ادارات و مدیران فنی تربیت بدنی كشور كه بار دیگر در تهران گرد می آمدند، نشان دهد. هم زمان با تمرین این دو تیم ، اولین نشریه هندبال هفت نفره در ایران كه شامل خلاصه مقررات بازی و مقدماتی از مهارت های انفرادی و دسته جمعی بود، در 27 صفحه تهیه و در اختیار مسئولان و دست اندركاران تربیت بدنی آموزش و پرورش گذاشته شد.

به همت اداره كل تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش ، در بهمن سال 1347، سمینار بررسی مسایل و مشكلات تربیت بدنی و ورزش آموزشگاههای كشور ، با شركت روسای اداره های تربیت بدنی و مدیران فنی استان ها و فرمانداری های كل در تهران تشكیل شد و در ضمن یك مسابقه كامل بین دو تیم هندبال دبیرستان البرز ترتیب یافت و نشریه 27 صفحه ای كه به همین منظور تهیه شده بود در دسترس شركت كنندگان سمینار گذاشته شد، در جلسه بعدی این سمینار تصمیم گرفته شد ، با توجه به امتیازات تربیتی و ورزشی كه هندبال هفت نفره دارد، به عنوان یكی از رشته های ورزشی به آموزش و پرورش ، پیشنهاد شود. پس از چهار سال انتظار ، این اولین پیروزی بود. پیش از پایان سال 1347 ، پیشنهاد مذكور تصویب شد و فدراسیون هندبال آموزشگاه های كشور شكل گرفت. ریاست فدراسیون به (( جعفر گلبابایی)) كارمند عالی رتبه وزارت آموزش و پرورش و مشاور فنی آن به (( دكتر امیرتاش)) واگذار شد.به منظور آشنایی معلمان و مربیان ورزش كشور با ورزش هندبال هفت نفره و آماده كردن مقدمات لازم مسابقات هندبال در چهار چوب مسابقه های آموزشگاه های كشور كه در دهه اول تیر ماه سال 1348 در تهران برگزار شد ، دو كلاس فشرده آموزش مربی و داوری هندبال ، جهت شركت مربیان استان تهران در دهه دوم اسفند ، و برای مربیان ورزش منتخب از سایر نقاط كشور در دهه سوم اسفند 1347 ، به همت اداره كل تربیت بدنی آموزش و پرورش و با سرپرستی و تعلیم (( دكتر امیرتاش)) در تهران تشكیل و آموزش های لازم داده شد.

سرانجام تیم های تعلیم یافته به كمك مربیانی كه در كلاس های فشرده شركت كرده بودند ، از شهرستان های تهران ، اهواز ، مشهد ، اصفهان، شیراز و كرمان در این مسابقات شركت كردند كه به همین ترتیب مقام های اول تا ششم را به دست آوردند.مقررات كامل ورزش هندبال كه از فدراسیون بین المللی هندبال تهیه و ترجمه شده بود به نام (( فدراسیون هندبال آموزشگاه های كشور)) تكثیر و در همین كلاس ها در اختیار شركت كنندگان گذاشته شد. اكنون زمانی بود كه عده بسیاری از دانش آموزان كشور ، ورزش هندبال را می شناختند و مربیان با علاقمندی بسیار در پی تكمیل معلومات خود در این زمینه بودند. دست اندركاران اداره كل تربیت بدنی آموزش و پرورش نیز كه بر این امر واقف بودند، پیشنهاد (( دكتر امیرتاش)) را مبنی بر دعوت از یك مربی خارجی ، پذیرفتند و پیرو آن بلافاصله از ((لامیشل پائولینی)) فارغ التحصیل دانش سرای عالی تربیت بدنی و ورزش فرانسه و مربی تیم قهرمان هندبال فرانسه و عضو كمیته فنی فدراسیون هندبال آن كشور ، به طور رسمی دعوت شد تا برای تدریس در كلاس هندبال به ایران مسافرت كند . در مدت ده ماه اقامت وی در ایران ، با همكاری ((دكتر امیرتاش )) یك كلاس تكمیلی برای مربیان استان مركزی ، در دهه دوم مرداد ماه سال 1348 در تهران و یك كلاس تكمیلی دیگر در شهرستان اصفهان برگزار شد.در شهریور ماه 1349 نیز كلاس دیگری برای مربیان هندبال كشور در منظریه تهران تشكیل شد و طی آن ((دكتر امیرتاش)) آخرین تحولات هندبال تا آن زمان را برای شركت كنندگان تشریح كرد. تاسیس فدراسیون هندبال در سال 1352 با توجه به پشتوانه ای كه از نظر تعداد بازیكن و مربی در كشور ایجاد شده بود ، سازمان تربیت بدنی وقت به این ورزش توجه پیدا كرد و سرانجام در سال 1354 فدراسیون هندبال تاسیس و (( مهندس هارون مهدوی )) عهده دار امور آن شد.در مسابقات آموزشگاهی سال 1349 برای اولین بار تیمهای دختران دانش آموز نیز در مسابقات هندبال شرکت کردند . اولین مسابقه خارجی تیم ایران ازتیم منتخب آموزشگاههای تهران با تیم منتخب دانش آموزان کویت که نتیجه آن 14 بر 18 به نفع تیم کویت بود .

 

از سال 1355 تا سا ل 1361 مسابقات قهرمانی کشور بطور مرتب انجام گرفته درسالهای 69-68-67 مسابقات برگزار نشد و مجدداً این بازیها از سال 1370 دوباره از سر گرفته شد . مسابقات جوانان کشور در دسته مردان از سال 63 آغاز شد اما سالهای 64 و 67 برگزار نشد. ازسال 67 این مسابقات بصورت جشنواره فرهنگی ورزشی هندبال جوانان شهرها برگزار می گردد. هندبال در آموزشگاهها از سال 48 تا کنون انجام گرفته البته بعضی از سالها در آن وقفه داشته است.

 

تاریخچه هندبال:

طبیعی است که انسان مهارتهای دست را بیشتر از مهارتهای پا به نمایش می گذارد . گروهی هندبال را مثل ورزشهایی چون بوکس- کشتی و دو از رشته ها ی سنتی المپیک می دانند.. درمقبره ای مربوط به سال 600 ق. م در شهرک تاریخی «دیپلون» نزدیک به آتن جملاتی درمورد توپ بازی با دست به چشم می خورد. در کاوش های باستان شناسی در تمدن های اولیه که در کرانه های رود نیل انجام گرفته نشان می دهد بازیهای توپی منحصراً با دست انجام می شده است . در جهان (( هومر)) تاریخ نویس مشهور یونان در كتاب معروف خود (( اودیسه )) از ورزش هندبال با نام (( اورانیا)) یاد كرده است و تصاویر مربوط به این بازی نیز كه در سال 600 قبل از میلاد روی یكی از دیوراهای آتن قدیم حجاری شده بود ، در سال 1926 كشف شد. در قرن سیزدهم میلادی این بازی بنام « کچ بال » شهرت داشته و مسابقات آن بین شوالیه ها متداول بوده است اما به نظر می رسد که این بازیها که با توپ و توسط دست انجام می شده با هندبال کنونی متفاوت بوده است.

 در قرن های شانزدهم و هفدهم میلادی خانم های درباری و شوالیه های به این بازی كه تغییر مختصری یافته بود می پراختند و شاعران وقت ، آن را اولین بازی تابستانی نام نهاده بودند. ((كنراد كخ)) كه یك معلم ورزش آلمانی بود، در سال 1890 هندبال را به صورت جدیدتری با نام (( رافابل اشپیل)) معرفی كرد كه از آن پس آن را به صورت هندبال یازده نفره بازی می كردند كه شباهت زیادی به یكی از بازی های محلی چكسلواكی به نام ((هازنا)) داشت. پس از اولین جنگ جهانی ((هرمان)) رئیس فدراسیون هندبال آلمان برای گسترش و تحكیم این ورزش بسیار كوشش كرد. در کشور آلمان یک معلم ورزش زن بنام «ماکس هایزر» در شهر برلین تیم هندبال دختران را تشکیل داد. البته دكتر((كارل شلنز)) استاد دانش سرای عالی تربیت بدنی و ورزش برلین كه او را پدر هندبال نامیده اند، پیش تر و در سال 1920، مقررات این ورزش را تدوین كرده و آن را در كلاس های خود به مرحله اجرا درآورده بود ، لذا پس از او شاگردانش موجبات گسترش این ورزش را در سراسر آلمان فراهم آوردند. این بازی در زمین فوتبال انجام می شد و به همین روال برخی از مقررات فوتبال بر روی این بازی اثر گذاشته است . اولین مسابقه بین المللی هندبال در شهر «هال-سال» بین تیمهای اتریش و آلمان برگزار شد که اتریش 3 بر صفر برنده شد.

 در كشور های شمالی به دلیل سردی هوا ، برای اجرای این ورزش در سالن ، شكل تازه ای به آن داده شد كه این امر باعث پیدایش هندبال هفت نفره امروزی شد.این ورزش بین سالهای 1904 تا 1920 با استفاده از بعضی قوانین بازی فوتبال ، در قاره اروپا توسعه بیشتری یافت و به همین دلیل ، ((فوتبال)) اثر بسیاری بر آن گذاشته است. قبل از تشكیل فدراسیون هندبال در آلمان ، این ورزش به ضمیمه فدراسیون های ژیمناستیك و دو و میدانی اداره می شد، اما ((كارل دیم)) برای یكنواختی آن اقداماتی انجام داد كه بعدها به نتیجه رسید.

تا سال 1928 از نظر تشكیلات بین المللی نیز هندبال ، جزو فدراسیون بین المللی دو و میدانی محسوب می شد. اما به دلیل اهمیت هندبال ، این فدراسیون در هشتمین كنگره خود كه در سال 1926 برگزار شد ، كمیسیونی برای مستقل كردن آن به وجود آورد و سرانجلم در اوت 1928  فدراسیون بین المللی مستقل هندبال با یازده كشور عضو در آمستردام تشكیل شد و ((اوری براندرج)) عضو هیات مدیره آن ، برای گسترش این ورزش كمك های بسیاری كرد. در همان سال اولین بازی نمایشی هندبال در آمستردام انجام شد و در سال 1931، كمیته بین المللی المپیك اجازه داد كه هندبال جزو بازی های المپیك درآید.از سال 1928 تا 1934 فدراسیون بین المللی هندبال گسترش بسیاری یافت و توانست بیش از 25 كشور را به عضویت بپذیرد، سرانجام اولین بازی های بزرگ و رسمی هندبال در المپیك سال 1936 برلن در رشته یازده نفره مردان انجام یافت، و كشورهای آلمان ، اتریش و سوییس به ترتیب مقام های اول تا سوم را به دست آوردند.در سال 1937 در بازی های جهانی دانشگاهی ، مسابقات هندبال نیز انجام شد كه آلمان به مقام اول رسید ، سپس در سال 1938 به مناسبت دهمین سال تاسیس فدراسیون بین المللی هندبال ، اولین مسابقات قهرمانی جهان در رشته های هندبال یازده نفره و هفت نفره با شركت كشورهای آلمان ، دانمارك، هلند، مجارستان، لوگزامبورگ، لهستان ، سوئد، سوییس و چكسلواكی در كشور آلمان انجام شد كه در هر دو رشته كشور آلمان به مقام اول نایل آمد و در هندبال هفت نفره ، كشورهای اتریش و سوئد به ترتیب مقام های دوم و سوم را به دست آوردند.پس از دومین جنگ جهانی ، ارتباطات بین المللی به سرعت از سر گرفته شد و به  این ترتیب ، فدراسیون بین المللی هندبال در ماه اوت سال 1928 با حضور 11 کشور ( آمریکا – کانادا –دانمارک- فنلاند- فرانسه- یونان- ایرلند- اتریش – سوئد –چکسلواکی – آلمان) در آمستردام تشکیل گردید. فدراسیون قدیمی هندبال منحل شد تا این كه در ژوئیه سال 1946 با پیگیری كشورهای فرانسه  و سوئد و با شركت كشورهای دانمارك فنلاند،فرانسه،هاند،نروژ،لهستان و سوییس ، كنگره ای در اسن شهر تشكیل گردید كه به ایجاد فدراسیون فعلی هندبال IHF در این شهر منجر شد.

پس از جنگ جهانی دوم فدراسیون قدیمی منحل شد و فدراسیون جدید که تا کنون نیز پایدار است تاسیس شد که البته مقر اول آن در دانمارک و سپس در1950 به استکهلم سویس انتقال یافت .  در استكهلم یك كمیسیون فنی بین المللی تشكیل شد كه هدف از تشكیل آن بررسی مقررات هندبال بود. در سال 1947 اولین دوره داوری هندبال در دانمارك تشكیل شد كه آثار بسیار مهم و مطلوبی در داوری این ورزش به جای گذاشت.در سال 1948 فرانسه مسابقات هندبال یازده نفره را با عنوان ((جام صلح)) برگزار كرد و كشورهای سوئد ، دانمارك،سوییس و فرانسه به ترتیب مقام های اول تا چهارم را به دست آوردند.در سال 1952 دومین دوره مسابقات جهانی هندبال یازده نفره در سوییس برگزار شد كه كشورهای آلمان ، سوئد، سوییس  اتریش، دانمارك،هلند، فرانسه و اسپانیا به ترتیب مقام های اول تا هشتم را كسب كردند.علاوه بر آن ، هندبال در بیش از 30 كشور دیگر نیز علاقه مندانی دارد كه به این ورزش می پردازند. به طور كلی تا سال 1952 هندبال یازده نفره كه در زمین فوتبال بازی می شد بر هندبال هفت نفره كه در زمین كوچكتری ، در داخل سالن بازی می شد، اما از آن پس هندبال هفت نفره به ویژه در كشورهای اسكاندیناوی ، به سرعت رشد كرد و در دیگر كشورها نیز جای هندبال یازده نفره را گرفت.در سال 1954 مسابقات جهانی هندبال هفت نفره در سوئد برگزار شد و این كشور به مقام اول رسید و كشورهای آلمان و چكسلواكی  به مقام های دوم و سوم رسیدند، در مسابقات بین المللی هندبال یازده نفره نیز كه در سال 1955 در آلمان برگزار شد، كشور میزبان به همراه سوییس و شوروی به مقام های اول تا سوم دست یافتند.در سال 1956 مسابقات جهانی هندبال یازده نفره بانوان در آلمان برگزار شد كه كشورهای رومانی ، آلمان و مجارستان به مقام های اول تا سوم دست یافتند . سال بعد ، این مسابقات در رشته هندبال هفت نفره در كشور یوگسلاوی برگزار شد كه كشورهای چكسلواكی ، مجارستان و یوگسلاوی به مقام های اول تا سوم رسیدند.در سال 1958 مسابقات جهانی هندبال هفت نفره در آلمان برگزار شد و كشورهای سوئد ، چكسلواكی و آلمان مقام های اول تا سوم را به دست آوردند.در حال حاضر فدراسیون بین المللی هندبال 129 عضو دارد كه 23 عضو آن در كنگره بارسلون پذیرفته شده اند.درکشور دانمارک آقای «هولگرنیلسن» که یک معلم ورزش بود هندبال ابتکاری خود را به جامعه معرفی کرد بطوریکه توسعه این ورزش درکشور دانمارک باعث شد در سال 1954 پنجاهمین سالگرد تشکیل فدراسیون خود را جشن بگیرند. این ورزش بصورت بگیرند. این ورزش بصورت 7 نفره بازی می شد ولی طبق اطلاعات موجود این بازی شبیه هندبال کنونی نبوده است.

در همان زمانی که هندبال در زمین روباز انجام می شد. در اروپای شمالی به علت سردی هوا و نامساعد بودن شرایط جوی در بیشتر فصول سال این ورزش را بداخل سالن کشانده در این زمینه دانمارکی ها و سوئدی ها موفق تر از دیگران بودند زیرا نبود ( باد و باران- سردی و گرمی – تابش تند آفتاب – رطوبت و لغزندگی توپ ) در فضای محدود سالن باعث کم شدن تعداد بازیکنان در زمین شد و امکان هر تحول و تغییری را در تکنیکها و تاکتیکهای هندبال بوجود آورد این تغییرات و تحولات موجب پیدایش بازی جدیدی بنام «هندبال سالنی» شد. مدتها هندبال سالنی و هندبال در فضای باز دربیشتر کشورهای اروپایی متداول بود تا اینکه هندبال سالنی جزو بازیهای المپیک بیستم 1972 (مونیخ ) قرار گرفت. در اگوست سال 1993 نوزاد دیگر این ورزش بنام «هندبال ساحلی» کارائی و ویژگیهای بیشتر این ورزش را حتی در کنار ساحل و درمیان شن و ماسه نشان داد. بطور کلی درتوسعه و تعمیم هندبال بشکل کنونی سه کشور آلمان- دانمارک- چکسلواکی نقش مهمی داشته اند.

 

رویدادهای مهم :

1. اولین مقررات در سال 1917 توسط ماکس هایزر «Max- Heiser » تدوین شد.

2. اولین المپیک برای هندبال 1936 برلین برای مردان د ررشته هندبال 11 نفره بود.بعد از یک توقف طولانی دومین المپیک برای هندبال 1972 مونیخ در رده مردان و برای زنان اولین المپیک 1976 مونترال بود این رویداد مهم در رده زنان بطور مرتب ادامه دارد.

3. مسابقات قهرمانی جهان: هر چهار سال یکبار برگزار می شود.

4. مسابقات برندگان جام اروپائی هندبال : از سال 1957 برای مردان واز 1961 برای زبان شروع شده و همه ساله ادامه دارد.

5. مسابقات جام فدراسیون بین المللی هندبال: در رده زنان و مردان همه ساله انجام می گیرد.

6. سوپر جام فدراسیون بین المللی هندبال: همه ساله فقط برای مردان برگزار می شود .

 7. مسابقات قاره آسیا : در رده جوانان و بزرگسالان هر دو سال یکبا ر در دو منطقه(شرق و غرب ) آسیا برگزار می گردد.

8. در سال 1972المپیک مونیخ اولین دوره مسابقات هندبال 7 نفره مردان

9. در سال 1976المپیک مونترال اولین حضور زنان در هندبال 7 نفره

 

کتابها و مقالاتی که تاکنون در زمینه هندبال کشور به چاپ رسیده است:

 1. کتاب هندبال هفت نفره ، تالیف دکتر علی محمد امیر تاش در سال 1335 ، ازانتشارات مدرسه عالی ورزش نخستین کتاب جامع و کامل هندبال در آن زمان ، که شامل تاریخچه- فنون و تاکتیکهای هندبال بصورت مصور می باشد.

2. جزوه مقررات بین المللی هندبال هفت نفره دراردیبهشت 1355 از انتشارات مدرسه عالی ورزش ترجمه وتنظیم توسط آقایان دکتر علی محمد امیر تاش و داریوش ساعتچی و همکاری دانشجویان اولین دوره کلاس هندبال درمدرسه عالی ورزش . این ترجمه ازمقررات بین المللی هندبال چاپ آوریل 1975 می باشد.

3. جزوه قوانین و مقررات بین المللی هندبال برای زنان و مردان ترجمه توسط آقایان محمود مشحون و ابراهیم نعمتی از انتشارات فدراسیون هندبال در سال 1355

4. کتاب آموزشی مهارتهای مقدماتی هندبال (سالنی) که توسط معلمان اتحادیه هندبال با کارگروهی و کمک مربی اتحادیه آلمان تهیه شده و توسط آقای مجید جلالی فراهانی در سال 1357 ترجمه گردیده این کتاب حاوی مطالبی درتعلیم و پایه گذاری تمرینات مقدماتی و فنون

بنیادی هندبال برای کودکان است در این کتاب سعی شده اصول این ورزش درقالب بازیهای متنوعی آموزش داده شود.

5. کتاب قوانین و مقررات بازی هندبال درسال 1358 از انتشارات فدراسیون هندبال ترجمه و تنظیم : آقای محمود مشحون

6. کتاب الفبای هندبال، تالیف آقایان محمد ولی حمزه علیپور – نوژن صمیمی قرانی- ایرج جاویدی راد از انتشارات فدراسیون هندبال در سال 1359 این کتاب خلاصه تهیه شده به آموزش فنون مقدماتی هندبال پرداخته است.

7. کتاب قوانین و مقررات بین المللی هندبال در خرداد سال 1360 ترجمه و تنظیم از محمد ولی حمزه علیپور از انتشارات فدراسیون هندبال

8. کتاب آموزش هندبال تالیف آقای شاپور نظری که در مهر ماه سال 1360 از طریق دفتر مشترک فدراسیونها انتشارپیدا کرد.

9. مقالات ورزشی هندبال در ماهنامه ورزش و ارزش ارگان اداره کل تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش از اردیبهشت سال 1363 لغایت اردیبهشت سال 66 طی 26 شماره که توسط (نگارنده) تهیه و تنظیم شد. دراین آموزش متوالی سعی شده با توجه به رده های مختلف سنی در آموزش و پرورش ، نیاز معلمین ورزش، امکانات موجود ، آموزش و تمرینات هندبال در سطوح مختلفی مطرح گردد.

10. کتاب هندبال که توسط دو مربی آلمانی در سال 1979 به رشته تحریر در آمده در شهریور سال 1364 توسط گروه مترجمین کمیته ملی المپیک ترجمه و از طریق همین کمیته چاپ و منتشر گردیده . این کتاب با بهره گیری از تصاویر به آموزش تکنیکها و تاکتیکهای بازی هندبال پرداخته است.

11. کتاب قوانین و مقررات بین المللی هندبال از انتشارات فدراسیون هندبال، این کتاب ترجمه قوانین سال 1984 فدراسیون جهانی است که ترجمه آن توسط آقای سعید رجائی و تنظیم و تدوین آن را آقای محمد تقی نادری در سال 1364 انجام داده اند.

 

12. کتاب آموزش تکنیک ها و تاکتیک های هندبال تالیف کارل مارتینی ، وی ابتدا در رومانی بتدریس هندبال اشتغال داشته سپس راهی آلمان می شود و در دانشگاه مونیخ مشغول تدریس هندبال می شود. این کتاب توسط واحد پژوهش و تحقیق اداره کل تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش ترجمه و در سال 1367 منتشر شده است. مجموعه این کتاب اطلاعاتی مفید در مورد آموزش مهارتها و نکات تاکتیکی در سطوح مختلفی است.

13. کتاب قوانین و مقررات بین المللی هندبال از انتشارات فدراسیون در سال1368 این قوانین ترجمه متن بین المللی آن برای بازیهای سال 1985 الی 1988 است که توسط آقایان علیرضا سلیمانی و سید حسن حسینی ترجمه و تنظیم شده

14. کتاب آموزش هندبال برای دانش آموزان و نوجوانان نویسنده هورست کسلر، مترجم آقای مجید جلالی فراهانی از انتشارات اداره کل تربیت بدنی آموزش و پرورش . این کتاب به معرفی ابزار بازیهای مقدماتی- مختصری از مقررات – آموزش تکنیکهای هندبال با تمرینات مربوطه و تاکتیکهای مناسب برای این رده سنی در نظر گرفته شده است .

15. کتاب فهرست سوالات درباره مقررات بین المللی بازی هندبال از انتشارات کمیته داوران فدراسیون هندبال در آبانماه 1372 که ترجمه و تدوین آن توسط آقایان دکتر امیر تاش با همکاری جلال کوزه گری – علیرضا سلیمانی – عبدالله کافی – سید حسن حسینی – فرامرز می آبادی – محمود هدایتی – داود توکلی – محمد جاهدی انجام گرفته شده است .

این کتاب در خصوص 175 سوال از مقررات بین المللی بازی هندبال و پاسخ آنها به دو زبان فارسی و انگلیسی است .

16. کتاب مقررات بین المللی بازی هندبال سال 1993 از انتشارات فدراسیون هندبال در سال 1373 این کتاب مجموعه متن کامل انگلیسی مقررات و ترجمه فارسی آن است که توسط دکتر علی محمد امیر تاش ترجمه و تدوین شده.

17. کتاب هندبال تیمی در دو جلد تالیف دکتر علی محمد امیر تاش در بهار سال 1373 توسط انتشارات سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت) در جلد اول مطالبی درباره تاریخچه مقایسه هندبال با بعضی از ورزشها- مختصری از مقررات- فنون انفرادی و تمرینات مربوطه- فنون جمعی در دفاع و حمله و برگه های مشاهد بازیکنان . در جلد دوم 16 درس تفضیلی هندبال بعلاوه آزمون سنجش آمادگیهای عمومی بدنی بازیکنان – نورم های ارزیابی این آمادگیها در نظر گرفته شده است. این کتابها عمدتاً برای تدریس در کلاسهای تخصصی هندبال در دانشکده های تربیت بدنی تالیف گردیده است .

18. انتشار کتابی در خصوص آموزش هندبال توسط آقای نادریان

19. ترجمه مقررات « هندبال ساحلی» کاری از کمیته آموزش فدراسیون هندبال در سال 1375 توسط آقای حمید آقا علی نژاد

20. ترجمه « آموزش و قوانین هندبال نونهالان و نوجوانان» از انتشارات فدراسیون هندبال در سال 1376 توسط (آقای سعید رجائی و خانم آفاق حامد هاشمی)

21. «قوانین و مقررات هندبال» از انتشارات فدراسیون هندبال جمهوری اسلامی ایران ( ترجمه فرامرز می آبادی- تنظیم : علیرضا سلیمانی) در سال

1380

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    آمار سایت
  • کل مطالب : 7
  • کل نظرات : 6
  • افراد آنلاین : 2
  • تعداد اعضا : 3
  • آی پی امروز : 5
  • آی پی دیروز : 22
  • بازدید امروز : 7
  • باردید دیروز : 16
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 26
  • بازدید ماه : 24
  • بازدید سال : 98
  • بازدید کلی : 1,758